tisdag 15 juli 2014

Mat på restaurang och hemma





13 euro. 3 rätters meny inkl 1/4 liter vin.
På vår restaurang (för 20 år sedan!)
Isterband 125, lax 195:-.
Det kan inte vara roligt att ha restaurang i denna lantliga idyll.
Jag kom tidigt. Väntade på Ulrika som var hos doktorn.
Hon (ägarinnan) hade 20 gäster under hela lunchen.
Det betyder en intäkt på 260 euro.
Inte många korvvören kvar när allt är betalt.

Idag åt jag för 14 euro
urgröpt tomat med tonfisk i majonnäs
mixed grill med pommes
glass
rosevin

Jag åt ensam idag. Sonen Tobias med familj är nere i en månad.
Dom åkte till Lac Croix för att bada och då finns det inte plats för mig i bilen.

Tobbe och jag pratade mat. Han tycker att det är svårt att handla mat i Sverige nu.
Det som är riktigt billigt är dålig kvalitet. Sedan blir det ett gap och den goda kvaliten- dyr.
Jag fösöker tänka, vad skulle jag köpa på Coop-Forum Stadion?
Inte lätt. Man kan ju inte äta falukorv varje dag.

Det är ingen tvekan, vi äter mycket bättre, bättre kvalitet här.
Vår supermarche i lilla Barjols med 3000 invånare,
där hittar man ostron, havskräftor o.s.v.

En sådan där slemmig saltinsprutad kycklingfile från Thailand som man köper i Sverige, otänkbar här. Här är det fina gula kycklingar till vettiga priser.
Svensk bacon-glöm den 30 sekunder i stekpannan och den blir som en oblat.
Fransk sådan, fräser och spottar inte i pannan, tappar mycket lite vikt.

Dock, allt är inte bra. Nästan omöjligt att hitta mörat oxkött t. ex.
När jag bodde i Malmö så var mitt favoritmatställe Korvhuset i Malmö.
1 husets korv + 1 chistorras var den stående beställningen.
Franska korvar??? Sådär. Finns nästan bara färska. Jag frågade lokale slaktaren : Har Ni inga rökta korvar? Monsieur, sa han, och tittade på mig, barbaren, man äter väl inte rökta korvar på sommaren?
Jag googlade efter Chistorras och hittade en slaktare i Spanien
som säljer över internet.
Han sålde Spanska charkuterier och hantverksmässigt framställda korvar.
Korven kostar 9 euro/kg. Här i byn vill slaktaren ha 17 Euro för sin korv.
Fransmännen är stora patrioter och tittar med misstänksamhet på andra kulturers mat. Det gör att det är ont om etniska restauranger. Att tänka sig att en Fransman skulle göra som jag, beställa från ett annat land... otänkbart.
Att ta med sig mat- knytkalas kallas här Auberge Espagnol.
Det ansågs väl inte riktigt fint att inte ha råd att bjuda och då får det det lite nedlåtande, grannlandets namn.

Fransmannen får också därför betala ett högre pris för maten eftersom europeisk konkurrens inte fungerar något vidare.
Den Spanske slaktare vi köpte av har fått utmärkelse av Gault- Millau (ung. som Michelin). Det bör rimligtvis alltså vara bra.
Vi köpte kotletter av dilamm, kotletter av svartfotsgris, en Iberisk torkad skinka, 2 sorters korv. Dessutom hade han T-bone steak från USA. Sous-vide mörad.
Han säger själv. Detta är det bästa som går att få. Dock, Kobe beef bör väl vara bättre? Biffen är naturligtvis inte billig 29 euro/kg, men å andra sidan det kostar även en seg dito hos lokale slaktaren. Det är ju bifffdjur men eftersom ingen bryr sig om att möra så blir det ju segt.
Köttet kommer om några dagar. Extrakyl har inköpts för att hysa de 30 kg köttvaror som kommer.
Håll nu tummarna för mig, så att kvaliten motsvarar  förväntningarna.
P.s . Fraktkostnad 40 euro i kylbil från Spanien oavsett mängd och ett totalinköp på 600 euro.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar