måndag 22 december 2014

ang. grannsämja

Jag skrev ju för några dagar sedan om problemet med vår markhyra och möjligheterna för oss att enkelt ta oss in till vårt hus.
Tvister om vad som är vad och vem som äger vad är mycket vanliga här.
Många som bor i lägenhet bor i en s.k. copropietaire, en bostadsförening.
Här har man inte nödvändigtvis  en styrelse och ingen fond för framtida reparationer.
Alla bor och trivs.
Tills det händer något.
Stackarn på översta våningen, det regnar in.
Nu skall alla solidariskt betala en dyr takreparation på 20.000 euro.
Det blir nu ett liv och ett kiv. Ingen vill betala för något så onödigt som en takreparation, det regnar ju inte in hos dom.
I stort sett alla gemensamma utrymmen ser förfärliga ut.
Lägenheterna kan vara i toppskick när samtidigt, putsen ramlar av väggarna i trapphuset. Ingen bryr sig. I många trapphus finns det lika många belysningar och trapplampor som det finns hyresgäster. Man har en gång blivit ovänner om kostnader och nu vill man minsann inte betala för grannen trappström. Man skaffar egna lampor kopplade till sin mätare. Att elektrikerkostnaden för att göra detta förmodligen motsvarar 30 års elförbrukning bekymrar ingen. Man betalar inte för någon annans ström. Mr Dupont tänder ju när det inte behövs och dessutom ränner han ut och in hela dagen. Nej minsann, inte betala.
I Sverige finns alla hus/fastighetspapper hos olika myndigheter, byggnadsnämnd, lagfartsmyndighet. Så inte här. Här har man ett notariesystem. Vid försäljning anlitas en notarie. Denna kan vara från byn eller en helt annan by 10 mil bort.
Allt finns noggrant antecknat. Problemet är bara, 20 år senare-var?
Här kan man ha en lägenhet bestående av t.ex. 5 rum. 3 rum ligger i en fastighet
och 2 rum, slagit hål i väggen, lagt till. Detta finns noggrant antecknat hos notarie, men hos vem? Det hela skedde 1914. Nu blir det väsen.
Just ett sådant fall fick vi berättat för oss i söndags. Våra norska vänner bor i en närliggande by.
Följande händer.
Ett Kanadensiskt par har en lägenhet. Dom bor här inte permanent. En granne påstår sig äga 2 av deras rum. Lång process uppstår. Många advokater och rättegång. Grannen förlorar. Rummen är Kanadensarnas. Kanadensarna åker hem. När dom kommer tillbaka visar det dig att alla möbler har kastats in i ett rum. Dörren till de två tvisterummen är igenspikad och grannen har tagit hål och annekterat. Polis tillkallas och nu är det brottsmål. Grannen döms till 6 månaders fängelse villkorligt. Kostnader som uppstått skall grannen betala, pengar har han inga. Risken är ju nu att hans lägenhet tages i mät för att betala kostnaderna. Denna granne har ju gått längre än vad som är vanligt.
Det känns som om man har att göra med en rättshaverist. Tar man lägenheten ifrån honom...En sjuk människa, vems fel är det? Inte hans utan dom där j-la Kanadensarnas. Ingen rolig situation.
Skall ni köpa lägenhet, var försiktig och försök prata med så många som möjligt. Kolla inte bara lägenhetens skick utan också allt det andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar